REGINALD ROSE
TIZENKÉT DÜHÖS EMBER


Bemutató:
2006. április 1.
Nemzeti Színház - StúdiószínpadA dráma letöltése (pdf)


[ ... Részlet az előadásból ... ]

1. esküdt Trokán Péter
2. esküdt Schmied Zoltán
3. esküdt Sinkó László
4. esküdt Marton Róbert
5. esküdt Hevér Gábor
6. esküdt Spindler Béla
7. esküdt Stohl András
8. esküdt Kulka János
9. esküdt Garas Dezső
10. esküdt Szarvas József
11. esküdt Csankó Zoltán
12. esküdt Bródy Norbert
Törvényszolga Horváth Ákos

Dramaturg: Hamvai Kornél
Díszlet: Horesnyi Balázs
Jelmez: Pilinyi Márta
Súgó: Kónya Gabi
Ügyelő: Kormányosi Miklós
Rendezőassz.: Szabó Szilvia

Rendező: Balikó TamásTizenkét korú, rangú, gondolkodásmódú férfi van összezárva egy teremben, hogy döntést hozzanak egy apagyilkossággal vádolt fiú ügyében, kinek múltja már eddig sem makulátlan, és több tanú is alá tudja támasztani tettének a tényét. Látszólag nem lesz idejük megismerkedni egymással, mert gyorsan döntenek, és mindenki mehet dolgára, legyen az család, üres lakás vagy épp egy meccs.

Igen, de már az elso nyílt szavazáskor kiderül, hogy nem egyhangú a döntés, mert valaki közülük "Nem bűnös!"-t szavaz. Ettől a pillanattól kezdve pedig már nem csak egy gyilkossági ügyről van szó, hanem a bennünk lévő előítéletekrol, félelmekről, szerepeinkről, vagy éppen rejtegetni kívánt gyöngeségeinkről. Bőven lehet választani az embertípusokból is, hiszen az esküdtek is egyénien átlagos karakterek. Van köztük hideg logikával érvelő üzletember, bölcs öregúr, befolyásolható fiatal, feltűnési viszketegségben szenvedő menedzser egyaránt, kik kiválóan szemléltetik a csoportos döntéshozatal pszichológiai lefolyását.

A látvány pedig egyetlen helyiségben játszódik. Jól látható, miként hatnak az esküdtekre az érvek, és éppúgy rajzolódik ki a néző előtt is a történet, a gyilkosság legapróbb részlete, a felidézett tanúk jelleme.
[ ... vissza ... ]