GEORGES FEYDEAU
A BALEK

Bemutató:
2001. december 12.
Merlin Színház

Pontagnac Schmied Zoltán
Vatelin Greifenstein János
Redillon Orosz Róbert
Soldignac Mike Kelly
Pinchard , ezredorvos Horváth Ákos
Jean , inas Vatelinéknál Koleszár Bazil Péter
Viktor , hotelszolga Vass Szilárd
Igazgató Inotay Ákos
Rendbiztos Valovics István
Rendőr Horgas Ádám
Lucienne, Vatelin felesége Bognár Anna
Pontagnacné Sebesi Janka
Maggy, Soldignac felesége Kis Bernadett
Pinchardné Helyes Annamária
Armandine Berki Mónika

Zene:Horgas Ádám
Jelmez: Huszthy Edit
Díszlet: Horgas Péter
Asszisztens: Csóka Tímea

Rendező: JORDÁN TAMÁS

Feydeau művei a közönség számára mindig remek szórakozást kínálnak, a színészeknek pedig nagyon tanulságos, igazi kihívásokkal teli, embert próbáló munkát.
Ebben a stílusban minden elmegy (persze a "minden" a művészi fegyelemnek és tudatosságnak van alávetve) - a szobalány átpakolás címén lehúzhatja a szoba lakójáról a ruhát, az ezredorvos süket, ámde nem vak hitvese jelenlétében teperheti az ágyra a szobacicust, a londoni vendég hölgy, amikor ágyában idegen urat talál, felmászhat az ágy mennyezetére, s az ifjú szerelmes szíve hölgyéhez rohanva diszkréten beleshet alsónadrágjába.
Szellemesek Horgas Péter díszletei is: felvonásonként minden vagy fehér, vagy piros, vagy kék (kék még a cigaretta, a Le Monde, a tálban lévő gyümölcs s az inas bevásárlókosara is) - jó francia avagy jó abszurd modorban.

A fiatal színészeknek nincs terhükre az érett s ezért minden rutinnal megkent személyiség; mozgékonyak, elevenek, frissek, kedvesek, s olyik még kikerekít egy olyan tipo fissó t is, amelyik az első perctől elhiteti magát, s aztán jellemábrázolással már nem kell bajlódnia. (Az eddigiekből talán kitetszett, hogy ezt adott esetben dicséretnek gondolom.) Ilyen Bognár Anna (Lucienne), Helyes Annamária (Pinchard-né), Schmied Zoltán (Pontagnac) és főleg Orosz Róbert (Rédillon); Mike Kelly (Soldignac) pedig első jelenésekor egészen pompás mimikai bohóctréfát ad elő.[ ... vissza ... ]