DAVID AUBURN
EGY BIZONYÍTÁS KŐRVONALAI
(Proof)


Bemutató:
2003. február 25.
Merlin Színház

Catherine Tóth Anita
Claire Schell Judit
Robert Andorai Péter
Hal Schmied Zoltán

Rendező: GODA KRISZTINA, MAGÁCS LÁSZLÓ

Az amerikai szerző darabját 2000-ben Pulitzer-, 2001-ben pedig a legjobb színdarab Tony-díjával jutalmazták. A matematikus zseni lányának szerepét eddig olyan világsztárok játszották, mint Marie-Luise Parker és Gwyneth Palthrow. Magyarországi ősbemutató a Merlin Színházban angol és magyar szereposztással is!!

A kortárs David Auburn ravasz színdarabját először a New York-i Manhattan Theatre Club mutatta be 2000-ben a Broadway-n, ahol viharos sikert aratott. Többek között olyan rangos elismeréseket kapott, mint a Pulitzer Drama Prize és 2001-ben a legjobb színdarabnak járó Tony díj. A főszerepet eddig olyan neves fiatal tehetségek játszották, mint Mary-Louise Parker, aki többek között Tony díjat is kapott ezért a szerepéért, és Jennifen Jason Leigh. A darab 2002 májusában tört be a londoni színházi életbe, ahol Gwyneth Palthrow játszotta a főszerepet a Donmar Warehouse produkciójában.
Magyarországon először a Merlin Színház tűzi műsorára ezt a kivételes művet, ráadásul mind angolul, mind magyarul megrendezésre kerül. Az utóbbi a színház műsorán marad.
Vegyünk egy zseni matematikus professzort, aki fiatalon az őrültség áldozata lett és egy 9 hónapos kijózanodást leszámítva soha nem nyerte vissza képességeit. Vegyük a kisebbik lányát, Catherine-t, aki végig mellette volt a betegsége alatt és a hatalmas elme árnyékában nagy valószínűséggel örökölt a tehetségből, mindemellett nem kizárt, hogy az őrültségbol is. A színdarab elején a házban találjuk a professzor egyik volt tanítványát, Hal-t, aki a nagy matematikus zagyvaságokkal telefirkált 103 jegyzetfüzetét bújja annak reményében, hogy talál valami értékes felfedezést. Catherine a kezébe nyom egy füzetet, benne egy forradalmi matematikai levezetéssel, melyről a lány azt állítja, hogy az saját műve. Hogy kinek az érvelése a legmeggyőzőbb éppúgy megosztja a szerepl?ket, mint a nézőket. Még az is megkérdőjelezhető, hogy a darab vége kínál-e megoldást, vagy kétségek közt hagy minket.

A magyar szereposztás valódi sztárparádé. Tóth Anita, a Katona József Színház társulatának tagja, szintén fellépett már a Merlin színpadán az I Love You - Némaszínházban és a Papírfalakban. Schell Judit, a Radnóti Színház tagja tavaly rangos díjakat kapott a POSZT-on a Kripli című előadásban nyújtott alakításáért. A professzort a Jászai Mari és Kossuth-díjas Andorai Péter játssza. A diákot alakító Schmied Zoltán a Merlin Színház Atlantis társulatának tagja, többek között Rómeó szerepében láthatja jelenleg a közönség a Merlinben.

[ ... vissza ... ]