VINNAI ANDRÁS
LEFIGYMÁLVABemutató: 2011. szeptember 24.
Gólem Színház


Antal Bánki Gergely
László / Roland Schmied Zoltán
Simon / Rosenzweigbergerstein / Kiválasztott Lukáts Andor
Sára H Horowitz Sámsonné / Kiválasztott Nagy Mari
Kökény Gyöngvér / Túsz Huzella Júlia
   
Írta: Vinnai András
Dramaturg: Németh Virág
Díszlet és jelmez: Juristovszky Sosa
Videó és hang
Szabó Simon
Rendezőasszisztens: Schön Edina
Rendező: Borgula András

 

A Lefitymálva a zsidósággal kapcsolatos paranoiákról szól, rengeteg humorral. Mindenkit kinevethetünk, önmagunkat is. Nevethetünk a két baráton, akik nem tudnak beszélgetni, mert az egyikük mindig attól fél, hogy antiszemitának, rasszistának bélyegzik majd: „Vigyázz, hogy mit mondasz, nagyon vigyázz!” - ismételgeti.

Nevethetünk azokon, akiknek rögeszméje a „zsidó konspiráció”. Kinevethetjük a sok zsákutcába torkolló, békítő kezdeményezést: „Kuss legyen már! Itt a lehetőség, hogy végre közelebb hozzuk egymáshoz a kurva kultúrákat! Kuss legyen! Koncentráljunk!” - kiabálja a fiatal riporter miközben zsidókat és antiszemitákat próbál kibékíteni.

A darab igen kritikus a zsidó közösséggel szemben is, nagy adag (ön)iróniával láttatja a zsidóságon belüli mániákat, amelyeket részben két karakter - Rosenzweigberger, holokauszt-szakértő és Horovitzné, számos zsidó szervezet vezetőségi tagja - közvetítenek.

„A készülő színdarab egyszerre szimpatizál és gyűlölködik minden szélsőséggel, miközben önmagának is folytonosan gáncsot vet. Bevállaltan antiszemita és zsidóbérenc, egyértelműen antinacionalista és fajvédő. Egyszerre holokauszt-tagadó és tartja a holokausztot az aduásznak, amit bármikor elő lehet rántani a pakliból. Addig szeretnénk püfölni a fogalmakat és a kategóriákat, a félelmeket és a fájdalmakat, amíg azok teljesen el nem veszítik eredeti jelentésüket és funkciójukat." - írja a szerző Vinnai András.

Irások - Kritikák - Vélemények
.

[ ... vissza ... ]