Tolsztoj - Rozovszkij - Vetkin
LEGENDA A LÓRÓL

Gálvölgyi Judit fordítása

Foltos
Garas Dezső
Szerpuhovszkoj herceg
Hegedus D. Géza
Szilfavirág
Kútvölgyi Erzsébet
Mathieu és Marie
Igó Éva
Kedves, Tiszt
Kolovratnik Krisztián
Feofán, Fritz
Gyuriska János
Tábornok, Bobrinszkij
Borbiczki Ferenc
Fõlovász, Kikiáltó a lóversenyen
Rajhona Ádám
Vászka, Pincér a lóversenyen
Pindroch Csaba
Kórus, a Ménes
az Atlantis Színház

Díszlet : Khell Csörsz
Jelmez : Jánoskúti Márta
Zenei vezetõ : Rossa László
Korrepetitor : Komlósi Zsuzsa
A dalszövegeket fordította : Sztevanovity Dusán
Koreográfia : Horgas Ádám
Dramaturg : Radnóti Zsuzsa
Asszisztens : Várnai Ildikó

Rendezõ : MARTON LÁSZLÓ

Áll egy öreg, foltos ló, magányosan, lepusztultan, betegen, elõtte egy fiatalokból álló félelmetes csapat, a ménes. A fiatal lovak kiközösítették maguk közül az öreg telivért, de valaki felismeri õt, egykori legendás nevén szólítja, és az öreg ekkor elkezdi mesélni az életét. Beszél a születésérõl, a szerelmérõl, a megnyomorításáról, fényes sikereirõl, gyõzelmeirõl és az életét kerékbetörõ árulásról. S ebbõl a történetbõl egy olyan valakinek az alakja bontakozik ki, aki már végigélte az életét, s olyanoknak meséli mindezt, akik még semmit nem tudnak arról, ami még elõttük áll. Meséje közben visszafiatalodva, újraéli mindazt, amit átélt, a maga nagyszerûségében és megrendítõ tragikumában. S õk együtt, öregek és fiatalok, az öreg foltos telivér, és a fiatalokból álló ménes, vagyis a lovakat és az embereket játszó színészek közösen idézik fel ennek a nem mindennapi életútnak a drámai, lírai, és gyakran mulatságos epizódjait.

Tolsztoj klasszikus novellájából, a Holsztomerbõl készült ez a zenés, orosz feldolgozás, amely a világhírû szentpétervári (egykor leningrádi) Gorkij Színház egyik legemlékezetesebb, Európát megjárt sikere volt.
Színésznek mindig roppant izgalmas feladat állatot alakítani, különösen az ember õsi társát, a mitikus lényt, a lovat.

A Legenda a lóról fõszerepét, “a nagy öreget”, akit már a fiatalok az új világban elfelejtettek, Garas Dezsõ alakítja, vendégként. Mellette a vígszínházi társulat nagy egyéniségei lépnek színpadra, kiegészülve a nagyon tehetséges fiatal mozgásszínházi csapattal, az Atlantissal. Õk már a Gyalog galopp nagysikerû Pesti Színház-i elõadásán bizonyították, hogy kiválóan dolgoznak együtt a Vígszínház együttesével.

[ ... vissza ... ]