ALFREDSON-DANIELSSON
PICASSO KALANDJAI

Abszurd színjáték 2 részben

Bemutató : 2003. október 17-én

Pablo Picasso
Epres Attila
Ingrid Guggenheim
Igó Éva
Don José
Hajdu István
Don Maria
 
Id. Dolores
 
Dr. Albert Schweizer
Kútvölgyi Erzsébet
Gertrude Stein
Schmied Zoltán
Alica B. Toklas
 
Apollinaire
 
Modell
Kolovratnik Krisztián
Rousseau
 
Pap
 
Szerelő
Greiffenstein János/
Fesztbaum Béla
Dolores
Kis Bernadett
Sirkka
Berki Mónika
Olga
Kispál Anita

További szerepekben az Atlantis Színház
Valamint: Furka Ildi, Halász G. Péter, Molnár Zsolt, Nemes Orsoly, Stubnya Béla, Sziráczky Rita, Latabár Kálmán

Díszlet: Rózsa István
Jelmez: Balogh Renáta
Koreográfia, zene, video: Horgas Ádám
Dalszöveg: Tasnádi István
Zenei válogatás: Tóth Benedek
Videotechnika: Babos Norbert
Asszisztens: Varga Andrea
Társrendező: Horgas Ádám

Rendező : MÉHES LÁSZLÓ

A Picasso kalandjai bölcsen szellemes és páratlan humorú, ma már szinte klasszikusnak számító kultuszfilm, melyen generációk sora nőtt fel.
A svéd filmvígjáték Picasso valóságos és sosemvolt kalandjait meséli el egy nem létező nyelven ugyanakkor egy hihetetlenül kifejező jel-és gesztusrendszer segítségével, oly szuggesztivitással, hogy a film néhány jelenete túl is nőtt önmagán és egy-egy abszurd szituáció emblémájává vált. A történet olyan eredeti és elemi erej, hogy ma már hasonló alapmnek számít, mint az angol kultúrkörben a Monty Python társulat Gyalog galopp-ja. Ugyanakkor feléled benne sokféle régi komikus színházi hagyomány és épp ezáltal válik kortalan, színházi divatoktól független anyaggá.
Igazi abszurd, mely történelmi tablókban mutatja be a 20. század meghatározó mvészegyéniségének életét. Az ösztönös zseniét, aki szakított a hagyományos festészet formáival, és aki az élet, a nők és az élvezetek szerelmese volt, s örökre hű maradt saját individuális szabadságához, eszméihez.

A színpadi változatot Horgas Ádám, Méhes László és Mikó Csaba készítette. A rendező Méhes László, társrendezője Horgas Ádám. Az abszurd humor iránt rendkívül fogékony alkotópáros a Pesti színházi nagysiker Gyalog galopp után egy újabb filmklasszikus adaptálására vállalkozott – Magyarországon először kerül színpadra a Picasso kalandjai.

[ ... vissza ... ]