Tesó
színes magyar vígjáték 83 perc

Bemutató: 2003. március 27.

Szereplők: Welker Gábor (Artin), Schmied Zoltán (Nate), Elek Ferenc (Sziszi), Bognár Anna (Anna), Kovács Lajos (Bátyó)

Forgatókönyv: Dyga Zsombor
Operatőr: Horváth Árpád
Zene: Up Town Felaz
Producer: Durst György
Vágó: Czakó Judit

Rendező: Dyga Zsombor

A békásmegyeri panelfalansztert mindig is különleges figurák népesítették be, de a Tesó huszonéves testvérpárosa a fura srácok közül is kitűnik. Nate huszonnyolc éves, és amikor nem pornószövegeket gépel, élesben gyakorolja mindazt, ami zaftos írásaiban megjelenik. "Nate, ki az a csaj az ágyadban?", ez a mondat naponta cirka háromszor hangzik el náluk.

Artin, a huszonötéves öcs majd mindenben Nate ellenpólusa. A szex őt nem annyira izgatja, a zene és a filmek viszont totális függésben tartják. Nate és Artin mindaddig tiszteletben hagyja egymás felségterületét, míg a mama nyugdíjba nem vonul, és nála egy húszassal ifjabb pasijával egyetemben vidékre nem költözik. Felszabadul a lakás, pontosabban kettő: az egyik harminc négyzetméter, a másik kilencven. Ki költözzön, és ki maradjon? Ha csak ennyi lenne a testvérháború tétje, már mozgásban lennénk, csakhogy feltűnik a színen egy vagány szőke, és a tesók hirtelen egymás riválisai lesznek. Natét ugyan látszólag nem izgatja Anna (bár a csaj pár nap leforgása alatt kétszer is megvolt neki), Artin viszont vak hősszerelmesként meg van győződve arról, hogy a bátyja titokban az ő szerelmével kavar...

Ezután már csak néhány, hoseinkhez hasonlóan agyament alak (egy zenebuzi trafikos egy dilinyós gépész és néhány telepi beteg srác), no meg a Casablanca újraforgatott zárójelenete kell ahhoz, hogy a totális káosz boldog véget érjen.

Dyga Zsombor és csapata már évek óta bombázza a nézőket műfajkísérleteivel ( Gyilkosok, Tempo, Uno ), a Tesó val most végre betörnek a multiplexekbe is. Megérdemelten. Ez az Uptown Fellaz zenéjével felpörgetett romantikus vígjáték az eddigi legjobb munkájuk: őszinte, laza és szellemes - és bár a végére kicsit kifárad, nem véletlenül volt az idei szemle egyik közönségkedvence, és a legjobb fiatal filmes forgatókönyvírói díj nyertese.

Irások - Kritikák
Sőregi Melinda - Lakótelepi love story  
Bársony Éva - Pop, csajok, Békásmegyer  
Turcsányi - Pop, csajok, Békásmegyer  
Kovács – Hősök a telepről  
Székely – Tesó  
KBÉ – Tesó  
Kiss Péter (Balassi Intézet) – Tesó  
Újságcikk – Tesó  
Szigeti Ferenc – Tesó  
Mozgókép – Tesó  
uno.hu – Különdíjas a Tesó című film  
Újsághír – 34. filmszemle  
Stőhr - Tesó - A meglelt haza  


[ ... vissza ... ]