Schmied Zoltán

Budapesten született 1975. december 15-én.

Középiskolájában, a Városmajori Gimnáziumban tagja a színjátszó körnek, sőt, a színészet iránti érdeklődése és tehetsége még korábban megmutatkozik: gyerekkorában, öttusázóként társait sokszor szórakoztatja kiváló jeleneteivel, paródiáival.

Az érettségi után egy évig a Pince Színház színészképző stúdiójának tagja, majd 1995-tõl a Horgas Ádám vezetésével akkor induló Atlantis Színháznál sajátítja el a mesterség alapjait. Fölveszik a Színmuvészeti Egyetem színész szakára is, de nem akarja otthagyni az alternatív színjátszást, azaz az Atlantist, így végül el sem kezdi az egyetemet.

2000-ben a Merlin Színház fogadja be a fiatal színészeket, így az Atlantis lesz az akkor még Jordán Tamás vezette színház társulata. A csapat sikerét jelzi, hogy a Romeó és Júliáját meghívják a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, és ott két díjat nyer az előadás.

Vendégszínészként egyre többet játszik a Vígszínházban és a Pesti Színházban. Nyaranként is foglalkoztatják, többször is szerepet kap például a szombathelyi Savaria Fesztiválon. 2003 őszén otthagyja az Atlantis társulatát. 2004-től a Nemzeti Színház színésze.

Új helyén a legjobb rendezőkkel dolgozik. Például egy huszárt, Köblinger Lajost alakít Mohácsi János Sárga Liliomjában, játszik Zsótér Sándor Pentheszileiájában, Szász János A Mester és Margaritájában Júdás, Valló Péter két előadásában is szerepet kap, Az élet álomban és a III. Richárdban, és Sopsits Árpád Oidipuszában szintén színpadra lép. (Az utóbbiról vannak élményei korábbról is, hiszen egy eredeti feldolgozásban az Atlantis Színházzal már játszották – nem kis sikerrel – a tragédiát.)

A színház mellett filmeket is forgat. Dyga Zsombornak szinte minden mozijában szerepel. A fiatal rendező békásmegyeri lakótelep ihlette filmjében, a 2003-as Filmszemlén sikerrel bemutatott és díjat nyerő Tesó címu alkotásában ő alakítja a nőcsábász, idősebbik tesót. A rendező következő sikerében, a Kész cirkuszban is főszereplő.

K.G.