Hajdú Miklós százados élvezte a Tűzvonalban-kiképzést
www.hirado.hu 2007. 11. 30.
http://www.hirado.hu/cikk.php?id=246186

Schmied Zoltán a vasárnap esték Hajdú Miklós századosa. A korábban öttusázó színművész a forgatásokkal egyidőben kezdett megismerkedni a kommandós élettel és egyre jobban élvezi...

Hogyan lett Schmied Zoltánból Hajdú Miklós?
Sós Péter, a Tűzvonalban rendezője hívott föl telefonon, és megkérdezte, mit szólnék hozzá, ha egy induló televíziósorozatban szerepet ajánlana nekem. Természetesen igent mondtam. Szereplőválogatáson így nem is voltam, sőt talán egyáltalán nem is volt casting. A forgatókönyvírót nem ismertem ezelőtt, kétlem, hogy konkrétan rám írta volna a szerepet kezdetben.





Mennyire áll közel önhöz Hajdú százados személyisége?

A sorozatbeli Hajdú Miklós százados karaktere nem volt bebetonozva, a forgatások előrehaladtával egy kicsit én is idomultam hozzá és az általam megformált karakter is közelebb került a valódi énemhez. A felvételek alatt ugyanis a rendező jóvoltából a színészi szabadság sem veszik el, mindig van időnk megbeszélni a szituációkat és szövegeken is változtathatunk bizonyos határokon belül. A filmsorozat készítésének legelején négyórás kiképzésen vettünk részt, emlékszem ott úgy kellett sétálgatnom, mintha kommandós lennék és a valódi kommandósok vezére lennék. Sportolni szeretek, de a küzdősportok nem állnak közel hozzám. Én öttusáztam korábban, sokat vívtam és lovagoltam.

Mit csinál Schmied Zoltán, amikor nem századost játszik?
Havonta legalább húsz napon keresztül forgat a stáb, én kevesebbet szerepelek, így több időm jut másra, mint például a főszereplőnek. A sorozat mellett a Nemzeti Színházban több darabban játszom. A forgatásokat és a színházat nem könnyű minden esetben összeegyeztetni. A sorozat indulásakor, októberben volt nehezebb, akkoriban előfordult, hogy hetente több éjszakán át tartottak a felvételek. A lényeg, hogy sosem unatkozom, ha éjszaka forgatunk, akkor nappal próbálok, ha nappal forgatunk, akkor este előadás. Szabadidőmben nem vetem meg a számítógépet sem, illetve sokat sportolok, focizom. Ha nem dolgozom, legszívesebben otthon teszek-veszek és próbálok minél több időt tölteni a családommal.



Schmied Zoltán
1975. december 15-én született, Budapesten. 1994-ben érettségizett a Városmajori Gimnáziumban, majd felvételt nyert a Pinceszínház stúdiójába, ahol színészmesterséget, beszédtechnikát, színpadi mozgást tanult. 1995 szeptemberétől Horgas Ádám vezetésével Atlantis Színház néven új színházi társulat indult, ahol folyamatos komplex színházi képzésben vett részt. (Tanárai: Horgas Ádám, Greifenstein János, Máté Gábor). Majd játszott a Szkéné Színházban, a Mu Színházban, a Merlin Színházban.
2004-től a Nemzeti Színház tagja.

Jelenlegi szerepei a Nemzeti Színház repertoárjában:


Júdás - Mihail Afanaszjevics Bulgakov: A Mester és Margarita
2. esküdt - Reginald Rose: Tizenkét dühös ember
Adóhivatali gyakornok - Ion Luca Caragiale: Farsang
Kar - Oidipusz
Polüneikész - Oidipusz
Alfréd - Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő
F. M. Dosztojevszkij Kovács Márton Mohácsi István Mohácsi János: Ördögök
Kurrah - Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Memnon, szerecsen fejedelem - Weöres Sándor: Holdbeli csónakos
Dorset márki - William Shakespeare: III. Richárd

Filmek
: Dyga Zsombor: Séta, Gyilkosok, Tempo, Öcsögök, Tesó
Balogh Zsolt: Szelidek
Balogh György: Pizzás
Bernáth Dénes: Szende

mtv/szinhaz.hu/Göcző Nóra

[ ... Vissza ... ]