Tűzvonalban: Schmied Zoltán
Zavarba hozzák a rajongók - Sztárinterjú
Népszava Magazin, 2007. szeptember 17.

Három éve a Nemzeti Színház tagja. Dyga Zsombornak szinte minden mozifilmjében szerepelt, és ő volt a Konyec sármos rendőre is. Most ismét egyenruhát húzott, a köztévén futó Tűzvonalban című sorozatban láthatjuk. Schmied Zoltán Budapesten született 1975-ben. A Városmajori Gimnáziumban érettségizett, egy évig a Pince Színház stúdiósa, majd a Horgas Ádám vezetésével induló Atlantis Színháznál sajátította el a mesterség alapjait. 2000-ben a Merlin Színház fogadja be a fiatal színészeket, így az Atlantis lett az akkor még Jordán Tamás vezette színház társulata. Közben egyre többször szerepelt a Vígszínházban és a Pesti Színházban, valamint a szombathelyi Savaria Karneválon.

- A délelőtti próba előtt vagyunk. Mire készül a Nemzetiben?

- Mohácsi János és Mohácsi István új darabja formálódik éppen. Dosztojevszkij Ördögök című regényéből születik meg az előadás, de még csak egy részét próbáljuk, hiszen Mohácsi János folyamatosan írja a szöveget, de valójában a próbák alatt, a színészek és a rendező által is íródik. Van egy alapanyag, de ettől nyugodtan elrugaszkodhatunk.

- Akkor ez egy kifejezetten személyre színészre szabottan íródó darab lesz?

- Lehet így mondani, de mivel folyamatosan alakul, még az sem derült ki pontosan, milyen lesz az általam megformált karakter. Októberben lesz a bemutató, addig még nagyon izgalmas munka áll elõttünk. Hasonlóban akkor volt részem, amikor szintén egy Mohácsi-elõadáson, a Sárga liliomon dolgoztunk néhány évvel ezelõtt. Sajnos az az elõadás már nincs műsoron.- Sajnálja, ha lekerül a repertoárról egy darab?

- A Sárga liliomért fájt a szívem, de ez nincs mindig így. Van úgy, hogy valamelyik darabban nem találom igazán a helyemet, azt nem is sajnálom, ha véget ér.

- Közben már az m1-en is látható, hiszen már fut az új magyar sorozat, a Tűzvonalban. Ebben milyen figurát játszik?

- Nagyon jó sorozat ez, nagyon jó a csapat és jó a munka. Valószínűleg egészen januárig forgatni fogjuk, úgy tudom, 38 rész készül. A főhős, Bordás Attila (Stohl András) egyik volt kollégáját, ellenlábasát játszom. A kommandós Hajdú Miklós ("Mike"), akit én alakítok, elcsábítja Bordás őrnagy feleségét, ebből fakad a konfliktusuk.

- Mit gondol, javít a rendőrség megítélésén ez a sorozat?


- Nem tudom, hogy szimpatikusabbak lesznek-e ezáltal a magyar rendőrök, de hogy közelebb kerülnek a nézőhöz, az biztos. Igaz ugyan, hogy a Tűzvonalban egyfajta mese, de olyan történetekből építkezik, amelyek a valóságban is megeshetnek.

- Milyen volt a felkészülés?

- Kaptunk egy rövid kiképzést a REBISZ-nél: hogy kell fogni a fegyvert, minek hol a helye, hogyan kell mozogni. Jól éreztem magam ott, de az biztos, hogy nem szeretnék fegyvert fogni senkire. Az igazi rendőrök között láttam, milyen keményen dolgoznak, milyen megerőltető a mindennapos felkészülésük. Én valószínűleg nem tudnám ezt csinálni.

- Rendőr tehát nem szeretett volna lenni, de mindig a színészi pályára készült?

- Nem mindig, sőt, annak idején beadtam a jelentkezésemet az orvosira is... Nem vettek fel, ami nem is baj, mert egy ideig dolgoztam segédápolóként, és annyi elég is volt az egészségügyből. A Színművészetire úgy adtam be a jelentkezésemet, hogy az egy megmérettetés. Kíváncsi voltam, megfelelek-e. Másodjára vettek fel, de halasztást kértem, mert akkor sokkal fontosabb volt számomra az Atlantis Társulat. Egy évvel később pedig már nem is akartam elkezdeni.

- Nem bánta meg?

- Így nehezebb volt elindulni a pályán. Az, hogy kihagytam a Színművészetit, azzal jár, hogy bizonyos dolgokat nem tanultam meg, amit csak ott tanítanak, de nem hiszem, hogy ettől kevesebb lennék. Ami inkább hátrányt jelent, az az, hogy a kapcsolatok ott alakulnak ki. Mire végez egy hallgató, már ismerik a rendezők. Nekem göröngyösebb utam volt, de nem bánom, hogy így alakult. A szerencsén is sok múlik.

- Szerencsés ember?

- Lehet mondani. Nagy szerencsétlenség mindenesetre soha nem történt velem, lekopogom! Szeretnék sokat játszani, és bizonyára vannak szerepálmaim is, de nehéz lenne egy konkrétat megnevezni.

- Hogy áll az ismertséggel, elégedett?

- Az a fajta sztárság nem hiányzik, hogy a bulvársajtóban szerepeljek. Az más kérdés, hogy ha valaki a szakmai teljesítménye miatt számít sztárnak. Jól esik, ha ismernek, de amikor először autogramot kért tőlem egy kislány, nagyon zavarba jöttem. Most is zavarba jönnék.

- Külföldi karrieren még nem gondolkozott?


- Ahhoz, hogy az ember külföldön próbálkozhasson, anyanyelvi szinten kell beszélnie például angolul... Én egyelőre itthon akarok szerencsét próbálni!


Rózsa Melinda[ ... Vissza ... ]